Crohnova nemoc neznamená konec v kuchyni, ale na co si dát pozor?

Posted in Strava.

Správná strava je důležitou součástí každého cvičení. Co když se ale objeví problém a je nutné si živiny a potraviny hlídat ještě o něco více? Řeč je o Crohnově nemoci. Pokud s Crohnem již nějakou dobu žijete, máte určitě přehled o tom, co je a není dobré pro vaše zažívání. Byla vám ale nemoc diagnostikována až nedávno a nejste si jisti tím, co vůbec smíte jíst?

 


Nelze samozřejmě říct, že jsou všichni stejní. Tolerance potravin je u každého jiná, proto je dobré co nejdříve navštívit odborníka, který dietu přizpůsobí přímo vašemu tělu. Může vám také příznaky
Crohnovy nemoci pomoci zmírnit pomocí správné kombinace bylin čínské medicíny.

 Ale zpátky k tomu, co vlastně nejíst. Jsou ale potraviny, se kterými Crohnova choroba obecně příliš nekamarádí, přečtěte si tedy, jaké potraviny by se do vašeho jídelníčku rozhodně dostat neměly!

 

1. OVOCE A ZELENINA SE SLUPKOU

Neoloupané potraviny mohou podráždit orgány a zhoršit příznaky Crohnovy nemoci, které jsou již tak velmi nepříjemné. Ovoce i zeleninu tedy poctivě zbavujte slupek, zabere to jen chvíli a ušetříte si tím spoustu problémů.

2. UZENINY A MASO
Crohn sice vyžaduje vysoký příjem bílkovin, v žádném případě se však proteiny nesnažte získat z uzenin a tučného masa. Pokud maso, tak bílé. Nejlépe však uděláte, když si dáte jen jeho sójovou náhradu, ryby nebo mořské plody a klasickému masu se úplně vyvarujete.

3. ALKOHOL A PERLIVÉ NÁPOJE
Obojí způsobuje podráždění trávícího ústrojí, což u pacientů s Crohnovou chorobou může přivodit zhoršení projevů nemoci, akutní záchvat popř. její opětovné propuknutí. K pití jsou ideální bylinné čaje či ovocné džusy.

4. MLÉČNÉ VÝROBKY

Součástí Crohnovy nemoci je v mnoha případech také intolerance laktózy. Proto si se stravou příliš nezahrávejte a veškeré jogurty, sýry, tvarohy a majonézové dresingy raději vypusťte, ať se nedostanete do zbytečných problémů.